Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ για 5-6 λεπτά να αφρατέψει καλά. Προσθέτουμε ένα
ένα τα αβγά. Ρίχνουμε το κονιάκ και τις βανίλιες και στο τέλος το γάλα με το αλεύρι. Αδειάζουμε
το μείγμα σε ένα μέτριο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Δεν ξεχνάμε να βάλουμε
το φλουρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170
ο
C μέχρι να φουσκώσει, να ξεκολλήσει από τα
τοιχώματα και να ροδίσει καλά. Ελέγχουμε αν είναι ψημένη με την λάμα του μαχαιριού. Αν βγαί-
νει καθαρή είναι έτοιμη η βασιλόπιτα.
Την αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά στο ταψί και στη συνέχεια ξεφορμάρουμε, αφαιρούμε
την λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με άχνη και διακοσμούμε.
Παράδειγμα υλοποίησης της συνταγής μέσα στην τάξη από τα παιδιά του 38
ου
Νηπιαγω-
γείου Ηρακλείου.
Σημείωση:
Ο τρόπος εκτέλεσης της συνταγής της Βασιλόπιτας είναι ένα τρόπος επεξεργασίας
μιας συνταγής με τους μαθητές στο νηπιαγωγείο. Άλλος τρόπος εκτέλεσης μιας συνταγής προ-
τείνεται στην 6
η
ενότητα «Τι θα φάμε σήμερα;», όπου οι ίδιοι οι μαθητές παρασκευάζουν και συγ-
χρόνως καταγράφουν τη συνταγή μιας χωριάτικης σαλάτας.
Η Μαρία «διαβάζοντας» τη συνταγή αδειάζει
τα 3 ½ ποτήρια αλεύρι στη λεκάνη και ανα-
κατεύει το αλεύρι με το baking powder. Στον
πάγκο διακρίνονται όλα τα υλικά τα οποία το-
ποθετήθηκαν από τα παιδιά με τη σειρά που
είναι γραμμένα στη συνταγή.
Όλα τα παιδιά συμμετέχουν στην εκτέλεση
της συνταγής. Άλλα ρίχνουν τα υλικά, άλλα
χτυπούν το βούτυρο με τη ζάχαρη, άλλα το
μείγμα με τα αυγά και το κονιάκ… με τη βα-
νίλια κ.λπ.
94
I...,84,85,86,87,88,89,90,91,92,93 95,96,97,98,99,100,101,102,103,104,...168