Το Χριστόψωμο (Θεσσαλία
)
Το πιο γλυκό ψωμί
το καλοζυμωμένο
είναι αυτό που τρώνε
μέρες των Χριστουγέννων.
Το βάπτισαν Χριστόψωμο
του φτιάξαν και σταυρό
για να τιμήσουν τότε
το μικρό Χριστό.
Το κόβουν οι κυράδες
τη μέρα της γιορτής
κι είναι για όλους πάντα
το πιο γλυκό ψωμί!
5. Ο χοίρος των Χριστουγέννων
11
Τα παλιά χρόνια το γουρούνι ήταν το κύριο είδος του κρέατος που συνηθιζόταν στο γιορτινό
τραπέζι των Χριστουγέννων. Μάλιστα, στην Κρήτη και σε άλλα μέρη της Ελλάδας κάθε οικογέ-
νεια μεγάλωνε ένα γουρούνι, «το χοίρο», με σκοπό να το σφάξει την παραμονή των Χριστουγέν-
νων. Σήμερα το έθιμο «του χοίρου των Χριστουγέννων» εξακολουθεί να ισχύει σε κάποια μέρη
της Ελλάδας, ενώ σε άλλα έχει αντικατασταθεί από το έθιμο της γαλοπούλας που έφτασε στην
Ευρώπη από το Μεξικό το 1824 μ.Χ.
6. Το ρόδι
12
Το ρόδι στην ελληνική παράδοση είναι σύμβολο γονιμότητας και
αιωνιότητας. Σε κάποια μέρη της Ελλάδας, το πρωί της Πρωτοχρο-
νιάς, ο νοικοκύρης του σπιτιού που πηγαίνει στη Θεία Λειτουργία
παίρνει μαζί του και ένα ρόδι, το οποίο, αφού ο ιερέας το λειτουρ-
γήσει, το επιστρέφει σπίτι. Ο νοικοκύρης μπαίνοντας στο σπίτι με
το δεξί πόδι «για να κάνει ποδαρικό», σπάει το ρόδι πίσω του, ώστε
να πεταχτούν οι σπόροι του παντού και παράλληλα εύχεται:
«Με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος
κι όσα σπυριά έχει το ρόδι
τόσα καλά να έρθουν στο σπίτι τούτο το χρόνο».
Σε άλλα μέρη της Ελλάδας το έθιμο του ροδιού γίνεται την ώρα που αλλάζει ο χρόνος για να
υπάρχει καλοτυχία στο σπίτι και στους κατοίκους του σπιτιού. Αντί για το ρόδι χρησιμοποιείται
και η κρεμμύδα.
11
(τελευταία ανάκτηση 10/12/2011).
12
(τελευταία ανάκτηση 10/12/2011).
86
I...,76,77,78,79,80,81,82,83,84,85 87,88,89,90,91,92,93,94,95,96,...168